< Βιογραφίες

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ Γ. ΣΠΥΡΙΔΩΝ (1919 - 1968)

ΟΝΟΜΑ: Σπυρίδων Βλαβιανός (Σπυράκι) του Γεωργίου και της Μαργαρίτας – πατέρας του Γεωργίου Σ. Βλαβιανού (Ψαρογιωργάκι) (1957-2017)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Βρούτση Αμοργού

ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: Βρούτση Αμοργού

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Αμοργός

ΣΥΖΥΓΟΣ / ΓΕΝΟΣ: Μαρία / Γεωργίου Πάσαρη

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Μουσικός

ΟΡΓΑΝΟ: Λαούτο, Τραγούδι

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
(Αντλήθηκε από την εφημερίδα Αιγιάλη, αρ. φυλλου 27, Δεκέμβριος – Ιανουάριος 1969)

Απεβίωσεν ο Τροβαδούρος της Αμοργού

Με πραγματικήν οδύνην επληροφορήθησαν οι Αμοργίνοι, και όσοι άλλοι τον εγνώρισαν, τον πρόωρον χαμό του Σπύρου Βλαβιανού (Κατωμέριτη). Υπήρξε δια την Αμοργόν ο αντιπροσωπευτικότερος τύπος του λαϊκού τραγουδιστού και οργανοπαίκτου του, που συμμετείχε σε κάθε εορταστική εκδήλωση και πανηγύρι του νησιού.
Αυτοσχέδιος και αυτοδίδακτος ποιητής, συνέθετε και τραγουδούσε το κατάλληλο τραγούδι για τον κάθε άνδρα ή κοπέλα, που τραβούσε το χορό, εγγίζοντας τις συναισθηματικές χορδές των διασκεδαζόντων με ό, τι ωραίο και καλό τους εξυμνούσε.
Αντιπροσώπευε και προέβαλε το Αμοργινό τραγούδι και τους Αμοργίνους χορούς στο φεστιβάλ χορού της Ντόρας Στράτου, η οποία δικαίως τον εχαρακτήρισε ως τον αντιπροσωπευτικόν νησιωτικόν τραγουδιστήν κι’ οργανοπαίκτην.
Ο εκλεκτός όμως αυτός Αμοργιανός τροβαδούρος χάθηκε τόσο πρόωρα και άφησε γυναίκα και παιδιά, χωρίς προστάτη και μέσα ν’ αντιμετωπίσουν τις ανάγκες της ζωής.

Πηγή: Άγνωστος Συντάκτης. (1969, Δεκέμβριος – Ιανουάριος). Απεβίωσεν ο Τροβαδούρος της Αμοργού. Αιγιάλη.