< Βιογραφίες

ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ Ε. ΜΙΧΑΗΛ (1938 - 2022)

ΟΝΟΜΑ: Μιχαήλ Βλαβιανός (Σουχάλης ή Προεστός) του Ευάγγελου και της Σοφίας

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λαγκάδα Αμοργού

ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: Λαγκάδα Αμοργού

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Αμοργός

ΣΥΖΥΓΟΣ / ΓΕΝΟΣ: Η πρώτη σύζυγος λεγόταν Anna Hugill / Jack Hugill και η δεύτερη Στέλλα Ανεβλαβή

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Κουρέας

ΟΡΓΑΝΟ: Λαούτο, Τραγούδι

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Μιχάλης Βλαβιανός, (Σουχάλης ή Προεστός), του Ευάγγελου και της Σοφίας, γεννήθηκε στην Λαγκάδα της Αμοργού το 1938 και πέθανε το 2022. Παντρεύτηκε την Anna Hugill με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά και αργότερα τη Στέλλα Ανεβλαβή. Κατά τη διάρκεια της ζωής του έκανε διάφορα επαγγέλματα (κουρέας, μαραγκός, κτηνοτρόφος) και ήταν μόνιμος κάτοικος Λαγκάδας, Αμοργού.

Ξεκίνησε να παίζει λαούτο στα δεκαεννιά του χρόνια. Μαθήτευσε δίπλα στο λαουτιέρη Ευάγγελο Βεκρή (το «μικρό Βαγγέλη») από τα Θολάρια Αμοργού. Εκτός από λαουτιέρης ήταν επίσης τραγουδιστής και στιχοπλόκος.

Συμμετείχε ως μουσικός σε εκατοντάδες κοινωνικές, θρησκευτικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις (γιορτές, πανηγύρια, γάμους, βαφτίσεις κλπ), σε συνεργασία με πολλούς βιολάτορες της Αμοργού. Για πολλά χρόνια έπαιζε κυρίως με το βιολάτορα συντοπίτη του Συνοδινό Στέφανο (Στεφανάκι) και αργότερα με το Νικόλαο Στεφανόπουλο (Ντίρλα) από τα Θολάρια Αμοργού.

Στη δεκαετία του 1970 συμμετείχε στις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά και το 2003, μαζί με το Στέφανο Συνοδινό (Στεφανάκι), ταξίδεψαν στις Η.Π.Α. όπου συμμετείχαν σε φεστιβάλ Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μαζί με άλλα συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.