< Βιογραφίες

ΚΩΒΑΙΟΥ – ΜΑΥΡΟΥ Ν. ΕΙΡΗΝΗ (1899 - 1987)

ΟΝΟΜΑ: Ειρήνη Κωβαίου – Μαύρου του Νικήτα και της (Άγνωστο όνομα μητέρας)

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Αμοργός

ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: Αμοργός

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Αμοργός

ΣΥΖΥΓΟΣ / ΓΕΝΟΣ: Μαύρος Δημήτριος (Σκυλίτσης)

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Αγρότισσα, Φουρνάρισσα

ΟΡΓΑΝΟ: Λαϊκή Ποιήτρια – Ριμαδόρος

Το παρακάτω βιογραφικό σημείωμα για τη λαϊκή ποιήτρια Ειρήνη Ν. Κωβαίου – Μαύρου συντάχθηκε από τον Αμοργιανό φιλόλογο – ερευνητή Γεώργιο Α. Μαύρο. Αντλήθηκε από το αρχείο του τελευταίου το οποίο παραχωρήθηκε στο σύνολό του στο Ψηφιακό Οπτικοακουστικό Αρχείο Παραδοσιακής Μουσικής της Αμοργού και των Νησιών της. Η σύνταξη, η ορθογραφία και η στίξη του κειμένου έχουν διατηρηθεί.

89 χρόνων σήμερα. Το Γένος Ν. Κωβαίου, αδελφή του Ε. Ν. Κωβαίου, λαϊκού αφηγητή, στιχοπλόκου και ήρωα της Μ. Καταστροφής. Σχεδόν αγράμματη «3,5 χρόνια στο Δημοτικό» έβοσκε στα μικρά της χρόνια ώσπου παντρεύτηκε τον Δ. Μαύρο. Νοικοκυρά, αγρότισσα και φουρνάρισσα ζει ως τα σήμερα στη Χώρα Αμοργού.
Παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον για τον εξής λόγο. Εκτός από τα ποιήματα που γράφει, η αγράμματη αυτή γριούλα, συγκέντρωσε!!! «παλιές λέξεις που δεν τις λεν πιω> «για ενθύμιο, έτσι γιατί είναι καλό». Μόνη της τις συγκέντρωσε σε αλφαβητική σειρά, τις εξήγησε και όπου μπορούσε έβαζε δίπλα την καταγωγή της λέξης. Νομίζω ότι πρέπει να είναι μια από τις πιο σπάνιες περιπτώσεις λαϊκού λαογράφου και τουλάχιστο στην Αμοργό μοναδική. Αρίθμησε γύρω στις 320 λέξεις που έχω διασώσει ακριβώς όπως τα έγραψε. Ακόμα διάσωσε παροιμίες και μια γητειά για τον ίκτερο.