< Βιογραφίες

ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ Ν. ΣΤΕΦΑΝΟΣ (1924 - 2004)

ΟΝΟΜΑ: Στέφανος Συνοδινός (Στεφανάκι) του Νικήτα και της Πολυξένης

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Λαγκάδα Αμοργού

ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: Αθήνα

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Αμοργός

ΣΥΖΥΓΟΣ / ΓΕΝΟΣ: Πολυξένη / Ιωάννη Δενδρινού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Υποδηματοποιός

ΟΡΓΑΝΟ: Βιολί, Τραγούδι

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Ο Στέφανος Συνοδινός (Στεφανάκι), του Νικήτα και της Πολυξένης, γεννήθηκε στη Λαγκάδα της Αμοργού το 1924 και πέθανε στην Αθήνα το 2004. ‘Ηταν παντρεμένος με την Πολυξένη Δενδρινού με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά.

Ξεκίνησε να παίζει βιολί στα οκτώ του χρόνια. Στα δώδεκα είχα την ευκαιρία να μαθητεύσει δίπλα σε δασκάλους βιολάτορες κυρίως στη Σύρο και στη Σαντορίνη, όπου μάθαινε ταυτόχρονα την τέχνη του υποδηματοποιού. Στη Σαντορίνη μαθήτευσε δίπλα στο Μάρκο Νομικό. Γυρίζοντας στην Αμοργό, ανέλαβε το τσαγκαράδικο του πατέρα του στη Λαγκάδα, το οποίο διατήρησε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του.

Ταυτόχρονα, συμμετείχε ως μουσικός σε εκατοντάδες κοινωνικές, θρησκευτικές και ιδιωτικές εκδηλώσεις (γιορτές, πανηγύρια, γάμους, βαφτίσεις κλπ), σε συνεργασία με όλους σχεδόν του λαουτιέρηδες της Αμοργού. Για πολλά χρόνια έπαιζε κυρίως με το λαουτιέρη συντοπίτη του Μιχάλη Βλαβιανό (Σουχάλη ή Προεστό).

Ο Στέφανος Συνοδινός θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους βιολάτορες της Αμοργού. Μαθήτευσαν στον ίδιο πολλοί άλλοι, παλαιότεροι και νεότεροι, βιολάτορες όπως οι: Νικόλας Στεφανόπουλος (Ντίρλας) και Αντώνης Συνοδινός από τα Θολάρια, Αντώνης Κωβαίος και Νικήτας Συνοδινός από τη Λαγκάδα, Αντώνης Γιαννακός (Καστάνης) από τη Χώρα, και άλλοι.

Στη δεκαετία του 1970 συμμετείχε στις ιστορικές ηχογραφήσεις του Σίμωνα Καρά και το 2003, μαζί με το Μιχάλη Βλαβιανό, ταξίδεψαν στις Η.Π.Α. όπου συμμετείχαν σε φεστιβάλ Ελληνικής παραδοσιακής μουσικής μαζί με άλλα συγκροτήματα από όλη την Ελλάδα, αποσπώντας το πρώτο βραβείο.

Το βιολί του Στέφανου Συνοδινού είναι κατασκευασμένο πριν το 1870 και σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα στο σπίτι της οικογένειάς του.