< Βιογραφίες

ΧΑΛΑΡΗΣ Γ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ (1911 - 1988)

ΟΝΟΜΑ: Αντώνιος Χάλαρης (Μαστραντούρης ή Μαστραντώνης ή Ντίρλας) του Γεωργίου και της Μαρίας

ΤΟΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΗΣ: Ποταμός Αμοργού

ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: Αθήνα

ΤΟΠΟΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ: Αμοργός

ΣΥΖΥΓΟΣ / ΓΕΝΟΣ: Άννα / Κωνσταντίνου Νομικού

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ: Εργάτης

ΟΡΓΑΝΟ: Βιολί

Σημείωση: Σύμφωνα με ηχογραφημένη συνέντευξη του Νικολάου Κ. Στεφανόπουλου (1941) στον Δημήτρη Γαβαλά (3/8/2023), το παρατσούκλι «Ντίρλας» (το οποίο ίσχυε για τον ίδιο) χρησιμοποιούνταν και για τον Αντώνιο Χάλαρη.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
(Αντλήθηκε από την εφημερίδα Αιγιάλη, αρ. φυλλου 108, Δεκέμβριος – Ιανουάριος 1988)

ΑΝΤΩΝΗΣ ΧΑΛΑΡΗΣ

Στις 21.11.88 πέθανε στην Αθήνα, σε ηλικία 78 ετών, ύστερα από μακράν ασθένεια και κηδεύτηκε από τον ιερό ναό του Νεκροταφείου Αγίας Μαρίνας Ηλιουπόλεως ο συμπατριώτης μας Αντώνης Χάλαρης (Μαστραντώνης) από τον Ποταμό.
Για τα Αμοργιανά δεδομένα δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν περασμένης ηλικίας αλλά η ασθένεια που τον είχε καταβάλει και καθηλώσει μακριά από κάθε δραστηριότητα για αρκετό καιρό.
Ανήσυχος από τη φύση του ο μαστραντώνης δεν άφηνε τίποτε που να μην ασχολείται. Στη βάση της δουλειάς του ήσαν όλες οι οικοδομικές εργασίες αλλά εξίσου ικανός ήταν και ως μαραγκός, ως οργανοπαίκτης (βιολί) και φυσικά με τις γεωργικές εργασίες.
Για πολλά χρόνια προσέφερε υπηρεσίες στα κοινά, εκλεγόμενος κοινοτικός σύμβουλος στην κοινότητα Αιγιάλη και εχρημάτισε μάλιστα για ένα διάστημα και πρόεδρός της. Είχε αναλάβει την ανοικοδόμηση του Αγροτικού Ιατρείου Αιγιάλης (δωρεά Στυλιανού Θεολογίτη), που με την καθοδήγηση του επίσης θανόντος Στυλιανού Μανωλάκη, έφερε σε πέρας. Σημειωτέον ότι κανείς από τους άλλους Γιαλίτες εμπειροτέχνες εργολάβους δεν αναλάμβανε το έργο.
Ας είναι ελαφρύ το χώμα της Αττικής γης που σε σκεπάζει αείμνηστε Μαστραντώνη ήταν της μοίρας σου να ταφείς μακριά από την αγαπημένη σου Αιγιάλη και το χωριό, σου τον Ποταμό.
Στους οικείους του η εφημερίδα μας εκφράζει θερμά συλλυπητήρια.

Πηγή: Άγνωστος Συντάκτης. Αιγιάλη 108, (1988): 2.