Καρτέλα Δεδομένων

Γενικα στοιχεια
Χαρακτηρισμός
Λαϊκή Ποίηση
Τίτλος / Ονομασία
Δίστιχα / Μαντινάδες – για τη Μοίρα, το Ριζικό, τα Παράπονα της ζωής
Τόπος Προέλευσης
Αμοργός
Περιγραφη
Στοιχεια καταγραφης
Τοποθεσία
Χώρα, Αμοργός
Χώρος
Άγνωστος
Ημερομηνία
02/01/1984
Συνθήκες
Ελεύθερη συζήτηση
Τραγουδιστές
Οργανοπαίκτες
Στοιχεια για το τραγουδι
Μετρική Ανάλυση
Ιαμβικός δεκαπεντασύλλαβος
Στοιχεια για τη μουσικη
Γλωσσαρι στιχων
Ταξινομησεις
Κατά το Περιεχόμενο
Δίστιχα/μαντινάδες για τη μοίρα – το ριζικό
Κατά το Eίδος
Λαϊκού δημιουργού / θυμοσόφου
Κατα την περισταση
Άλλες Περιστάσεις
Διάφορες περιπτώσεις
Παρατηρησεις

Δίστιχα / Μαντινάδες για τη Μοίρα, το Ριζικό, τα Παράπονα της ζωής (Σύνολο: 55).

Πηγή: Αρχείο Γεωργίου A. Μαύρου.

    1. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Δ. Γ. Πρέκας, 56 ετών, λαουτιέρης, από τη Χώρα.

    2. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Διασυνώ Μ. Λουδάρου, 86 ετών, από την Αρκεσίνη. Χαρακτηρίζει ο Γ. Μαύρος το συγκεκριμένο δίστιχο ως παραπονετικό, που τραγουδούσε ο λαουτιέρης Μιχ. Νικ. Γαβαλάς (Μιχάλης ο τραγουδιστής) πάσχοντας από χρόνιο έλκος στομάχου (πέθανε γύρω στα 1958). Σημειώνει επίσηςο Γ. Μαύρος ότι το δίστιχο απεδόθη σ’ αυτόν γιατί «ταίριαζε» δίστιχα, παρότι είναι δημώδες. Παραπέμπει τέλος ο Γ. Μαύρος και στο Λαογρ. τ. Ε (1915) σ. 593 αρ. 139 Λοΐζου Φιλίππου. Συλλογή διστίχων Κυπριακών ασμάτων (όμοιο). Επίσης στο Αλ. Πουλιανού σ. 229 (παρόμοιο).

    3. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντ. Λ. Φωστιέρης, 79 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Παραπέμπει ο Γ. Μαύρος και στο: Μ. Λιουδάκι σ. 179 αρ. 102 (μοίρα μου – πάντα ‘σαι) παραλλ. και Γιάννη Παυλάκη ΟΙ ΜΑΝΤΙΝΑΔΕΣ, Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη, 1994, σ. 253 αρ. 45).

    4. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, [του Ρυάκα], 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Παραπέμπει επίσης ο Γ. Μαύρος και στο Μ. Λιουδάκι παραπλήσια, σ. 113, αρ. 15, 16.

    5. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα.

    6. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    7. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Κ. Ρούσσος, 87 ετών, βοσκός,από την Αρκεσίνη.
    Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι σύμφωνα με τον πληροφορητή Αντ. Φωστιέρη, 79ετών, αγρότη, από τη Χώρα, λεγόταν επίσης και γαίμα.

    8. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Νικήτας Νικ. Θεολογίτης, 87 ετών, βοσκός, από την Αρκεσίνη. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι το συνήθισε ο βασανισμένος Θ. Στρατουδάκης. Παραπέμπει επίσης ο Γ. Μαύρος και σε παραπλήσιο που καταγράφει η Μ. Λιουδάκι, σ. 175, αρ. 31.

    9. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντ. Φωστιέρης, 78 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Το είχε ακούσει από τη μάννα του Ευδοκία.

    10. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα.

    11. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Άννα Ν. Πάσσαρη, 81 ετών, από την Καλοταρίτισσα.

    12. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Καλλιόπη Λ. Γαβαλλά [γ. Ι. Νομικού], 65 ετών, οικοκυρικά, από τα Κατάπολα.

    13. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Θ. Πράσινος, 58 ετών, εκπαιδευτικός, όπως το άκουσε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 από την Ευδοκία Φωστιέρη, 75 ετών περίπου τότε.

    14. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Πολυτίμη Κάρλοβιτς [γ. Κώτσου], 70 ετών, από τη Χώρα. Παραπέμπει ο Γ. Μαύρος και στο: Α. Πουλιανού, σ. 227 (όμοιο).

    15. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γ. Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Άννα Ν. Πάσσαρη, 81 ετών, από την Καλοταρίτισσα.

    16. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Μάρκος Ν. Μενδρινός, 60 ετών, αγρότης, από το Βρούτση, Λεύκες.

    17. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Θ. Πράσινος, 58 ετών, εκπαιδευτικός, από τη Χώρα.

    18. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητές του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν οι: Δ. Γ. Πρέκας, 56 ετών λαουτιέρης και Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    19. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι λεγόταν όταν οι μανάδες παρενέβαιναν και με διαβολές και λόγια χάλαγαν σχέσεις ερωτευμένων, προτείνοντας άλλες νύφες ή γαμπρούς.

    20. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η : Πλυτώ Γ. Γεράκη [Μανιατάκαινα], 92 ετών, από τη Χώρα.

    21. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πρώτος πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα. Δεύτερος πληροφορητής του για το ίδιο δίστιχο ήταν ο: Γ. Ι. Γαβράς, 61 ετών, αγρότης, στ’ δημοτικού, από τη Χώρα, που το έλεγε τραγουδιστά.

    22. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριές του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν οι: Νικολέττα Σ. Λουδάρου [γ. Δ. Πρέκα], 72 ετών, από τα Κατάπολα και η Άννα Ν. Πάσσαρη, 81 ετών, από την Καλοταρίτισσα που χρησιμοποιούσε το λησμονώ στο ίδιο δίστιχο.

    23. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντ. Λ. Φωστιέρης, 79 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι πρόκειται για παραπονιάρικο δίστιχο θυμάτων διαβολής και καταλαλιάς άδικης του κόσμου. Παραπέμπει επίσης ο Γ. Μαύρος στο: PASSOV σ. 544 αρ. 636 Β (να φεύγω).

    24. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    25. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Θ. Πράσινος, 58 ετών, εκπαιδευτικός, από τη Χώρα. Του το είπε γύρω στα 1975 η Ευδοκία Λ. Φωστιέρη, 75 περίπου ετών τότε, με καταγωγή από την Αρκεσίνη. Παραπέμπει ο Γ.Μαύρος και στο: Λαογρ. τ. Δ. (1912-13) σ. 284 αρ. 9, Λιανοτράγουδα Άνδρου (συλλ. Αν. Λαζάρου) παρόμοιο το πρώτο δίστιχο χωρίς την απάντηση με το δεύτερο.

    26. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αρτέμης Αντ. Γιαννακός, 25 ετών, θεολόγος.

    27. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Καλλιόπη Λ. Φωστιέρη, 56 ετών, από τη Χώρα, που το άκουσε από τη μάννα της Ευδοκία Λ. Φωστιέρη). Παραπέμπει επίσηε ο Γ. Μαύρος και στο: Μ. Λιουδάκι, σ.118, αρ. 7, παραπλήσιο.

    28. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Καλλιόπη Λ. Γαβαλλά, 65 ετών, οικοκυρικά, από τα Κατάπολα.

    29. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα.

    30. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα.

    31. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Δ. Κ. Γιαννακός-Πάρβας, 66 ετών, λαουτιέρης – καφετζής, από τη Χώρα.

    32. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητές του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν οι: Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ,ετών, καφετζής, από τη Χώρα και η Διασυνώ Γ. Νομικού, οικοκυρικά, 56 ετών, Β’ Δημοτικού, από τη Χώρα.

    33. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητές του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν οι: Κ. Ρούσσος, [του Αλίτση], 87 ετών, βοσκός, από την Αρκεσίνη και ο Δημ. Πάσσαρης, 70 ετών, τσαγκάρης – βιολί, από την Αρκεσίνη επίσης. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι κατά τους πληροφορητές, το συνήθιζε πολύ ο Θ. Στρατουδάκης.

    34. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Νικολέττα Σ. Λουδάρου [γ. Δ. Πρέκα], 72 ετών, από τα Κατάπολα. Παραπέμπει ο Γ. Μαύρος και στο: Μ. Λιουδάκι, σ. 99 αρ. 4 (όμοιο).

    35. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Διασυνώ Μ. Λουδάρου, 86 ετών, από την Αρκεσίνη. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι το συνήθιζε ο λαουτιέρης Μ. Γαβαλάς χρόνια άρρωστος από στομάχι, πατέρας της πληροφορήτριας. Παραπέμπει επίσης, ο Γ. Μαύρος και στο: Μ. Λιουδάκι σ. 115 αρ. 48 (όμοιο σχεδόν, πολλοί).

    36. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    37. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Διασυνώ Μ. Λουδάρου, 86 ετών, από την Αρκεσίνη. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι το τραγούδι συνήθιζε ο λαουτιέρης και στιχοπλόκος Μιχ. Νικ. Γαβαλάς μόνος του στην αυλή του άρρωστος χρόνια από το στομάχι του.

    38. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Ε. Πλατής [Μαλασπίνος], 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    39. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντ. Γ. Μαύρος, 85 ετών, έμπορος, από τη Χώρα.

    40. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Νικολέττα Σ. Λουδάρου, 72 ετών, [γ. Δ. Πρέκα], από τα Κατάπολα.

    41. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, από τη Χώρα.

    42. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Κ. Ρούσσος, 87 ετών, βοσκός, από την Αρκεσίνη.

    43. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήτα ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    44. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντώνιος Λ. Φωστιέρης, 79 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Παραπέμπει επίσης ο Γ. Μαύρος και στο: Μ. Λιουδάκι σ. 103 αρ. 73 (παραλλαγή).

    45. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητές του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν οι: Κ. Ρούσσος, 87 ετών, βοσκός, αγράμματος,από την Αρκεσίνη, ο Αντ. Φωστιέρης, 79 ετών, αγρότης από τη Χώρα, που παραθέτει και μία παραλλαγή (και θηρία να), ,καθώς και η Αναστασία Ν. Γιαννακού , 91 ετών, οικοκυρικά, από τη Χώρα.

    46. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντ. Λ. Φωστιέρης, 79 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι επρόκειτο για τραγούδι, νταλκάς σε αντροπαρέες.

    47. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι λεγόταν τραγουδιστά.

    48. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Άννα Ν. Πάσσαρη, 81 ετών, από την Καλοταρίτισσα. Παραπέμπει επίσης ο Γ. Μαύρος και στο: Αλ. Πουλιανού σ. 223 αρ. 3 παραλλ. (πονεμένο).

    49. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Αντ. Λ. Φωστιέρης, 79 ετών, αγρότης, από τη Χώρα. Σημειώνει ο Γ. Μαύρος ότι επρόκειτο για συγκάκχισμα (ρεφραίν) σε παραπονιάρικα δίστιχα κακότυχων.

    50. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Νικ. Λ. Κωβαίος, 82 ετών, αγρότης, από τη Χώρα.

    51. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Ε. Πλατής, [Μαλασπίνος], 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα. Παραπέμπει ο Γ. Μαύρος και στο: Μ. Λιουδάκι, σ. 118 αρ. 93 (παρόμοιο).

    52. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητής του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν ο: Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    53. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορητές του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν οι: Ε. Νικ. Κωβαίος, 93 ετών, αγρότης, απο τη Χώρα και Γ. Πλατής-Μαλασπίνος, 66 ετών, καφετζής, από τη Χώρα.

    54. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Ειρήνη Δ. Μαύρου, 88 ετών, φουρνάρισσα, γ’ δημοτικού, από τη Χώρα.

    55. Σύμφωνα με τις σημειώσεις του Γεωργίου Μαύρου, πληροφορήτριά του για το συγκεκριμένο δίστιχο ήταν η: Ειρήνη Δ. Μαύρου, 88 ετών, φουρνάρισσα, γ ‘ δημοτικού, από τη Χώρα.

Multimedia
Επιστροφη